Tovább a tartalomra

Flamandok

július 2, 2017

Brugge

Annyit tudtam róluk, hogy életük legnagyobb részét a munka tölti ki, ám amikor pihennek, akkor könnyen (és nagyon) elengedik magukat, és ilyenkor nem vetik meg a jófajta italokat, főleg nem a finom és erős söröket.

Aztán amikor tavaly ősszel Spanyolországban jártam, megismertem egy igazi flamandot, Landert, akivel napokon át együtt gyalogoltunk Santiago de Compostela felé. Szorgalma és kitartása példamutató volt: ha nagy távolság várt ránk, zokszó nélkül felkelt kora hajnalban, s amikor egy magasabb hegyre kellett feljutnunk, ő énekelve tette meg az utolsó métereket, aztán rágyújtott egy cigarettára, s miközben én levegő után kapkodtam, ő jóízűen pöfékelt. Minél nagyobb utat tettünk meg, minél inkább elfáradtunk (vagy áztunk el), ő annál boldogabbnak tűnt, annál elégedettebben húzta le a vacsoránál jól megérdemelt sörét. A fizikai fáradalmak egy olyan ablakot nyitottak meg flamand lelkében, amin keresztül pozitív lénye könnyebben megmutatkozott. Ez a különleges energia aztán felvillanyozta útitársait, személy szerint engem is.

Kíváncsi lettem erre a népre, akik Belgiumban élnek, de flamandnak vallják magukat. Érdekelni kezdett a kultúrájuk, a nyelvük és a múltjuk, de leginkább az, hogy milyen is az a híres flamand munkaetika.  Hogyan másként ismerhetném meg ezeket az embereket, mint úgy, ha közöttük élek, ha velük együtt dolgozom, és ha a munka után velük együtt iszom meg a híres belga sörökből egy korsóval?

Hát akkor hajrá, jöjjenek a munkaórák. Elvégzek minden feladatot, csak flamandok között legyek, s jöhet aztán a több száz belga sörből az éppen aktuális: Duvel, Jupiler, Tripel karmelier, vagy amilyet éppen a kezembe nyomnak.

Most itt ülök egy flamand házban, odakinn kellemes az idő, hol süt a nap, hol esik az eső, hol kergetik egymást a felhők. Benéz a szobámba Jeanique, a ház asszonya, és tört angolsággal kérdezi, hogy minden rendben van-e. Én még törtebb flamandsággal válaszolom, hogy igen.

Hát persze, hogy minden rendben van: sorsom új fejezetéhez érkezett, mert ha csak néhány hétre is, de flamanddá lehetek.

Hírdetés

From → Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: