Tovább a tartalomra

Templomosok temploma

december 17, 2016

Navarrában, egy napfényes kisvárosban utam aprócska, majdnem romos templom mellett vezetett. A terméskőből épült falakat – majdnem ezer éve – még a templomos lovagok emelték. Sok mindent köszönhetünk a templomosoknak, például azt, hogy szerencsétlen napnak tartjuk a „péntek 13” -at. (Vajon milyen különleges szerepe lehetett ennek a szerzetesrendnek az akkori világban, ha feloszlatásuk napját – 1307. október 13. – annyira emlékezetébe véste az akkori kor embere, hogy hatása a mai napig elér?)

Mikor beléptem kapun, egy ideig szinte vaksötétben botorkáltam, mert a templombelsőt nem tudta bevilágítani a néhány lőrés-szerű ablak. Az egyik sarokban gyertyák fénye világított meg egy festményt, de olyan gyéren, hogy nem tudtam kivenni, mit ábrázol. Az oltár egy kis asztalból állt, a feszületet két girbegurba fadarabból illesztették össze. Hűvös volt, az egyszerű padok mögött apró kőkehelyben néhány csepp szenteltvíz csillogott.

Bámultam az alig kivehető csupasz falakat, beszippantottam az ősi épületből áradó édeskés illatot, hallgattam a csendet, melyet néha egy távoli teherautó zaja tört meg.

Sokáig ültem a templomban. Meditáltam, imádkoztam és merengtem a világ és a magam dolgain. Otthon éreztem magam Isten otthonában.

Hírdetés

From → Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: