Tovább a tartalomra

Kisördög

május 8, 2013

kisördögfotoA lift csendesen érkezett, míg én egyedül álldogáltam a kihalt folyosón. Mikor halk surranással nyílt a liftajtó, az egyik közeli irodából jól öltözött férfi lépett ki. Biccentett és belépett előttem az üres liftbe.

Magas volt, aki azt, hogy „ép testben ép lélek”, nemcsak a szólás szintjén ismerte: ebben a testben, bár már túlhaladt élete delelőjén, volt munka. A sportos fizikumot tökéletes üzleti öltözék takarta: világoskék ing, ízléses selyem nyakkendő, sötétkék, angol szövetből készült öltöny. A márkás óra az elegáns bőrszíjjal nem volt hivalkodó, szerényen, a bal csuklón hirdette gazdája egzisztenciáját.  A jobb kéz hosszú, ápolt ujjai sötétbarna bőr aktatáskát tartottak, a finom bőrcipő és a táska színárnyalatai tökéletesen kiegészítették egymást. A férfiről nem tudtam megállapítani, hogy osztrák, német, dán, holland vagy svéd állampolgár-e. Európai volt, valahonnan nyugatról vagy északról. Egykor szőke haja már őszen simult koponyájához, a finom arcvonások, a magas homlok intelligenciáról árulkodott, az aranykeretes szemüveg mögül félig leeresztett szemhéjjal nézett maga elé. Rám ügyet sem vetett. Az egész embert, mint valami különleges páncél, visszafogott, kesernyés parfümillat lengte körül. Százkilencven centijével, diszkrét eleganciájával szinte sugározta magából, hogy neki hatalma van, hogy ő tehetős, hogy ő nem akárki. De vajon mi zavart benne? Talán az, hogy lifttársam mindezt tudta. Nagyon tudta, talán túlságosan is.

És egyszerre belém bújt a kisördög.

– Hányadik emeletre megy? – kérdeztem tőle magyarul. Kissé meglepve nézett rám, majd angolul válaszolt: – Nem beszélek magyarul.

Elkerekedett szemmel néztem a szemébe, miközben a lift nagy sebességgel ereszkedett lefelé. Mély levegőt vettem, és „még egy próbát megér” arckifejezéssel fordultam felé:

– Oroszul beszél? – kérdeztem oroszul. Zavart, kínos tizedmásodpercek teltek el, míg annyit rebegett, továbbra is angolul: – Nem, nem beszélek oroszul.

Mint akibe villám csapott, úgy ért a válasz. Testem megrázkódott, arcom fájdalmasan összerándult, kezemet tehetetlenül széttártam, mint aki nem érti, hová züllött a világ.

Már majdnem a végállomáshoz értünk, mikor feltettem az utolsó, mentő kérdést:

– Beszél ön arabul? A r a b u l? – nyomtam meg az utolsó szót, természetesen arab nyelven. A férfi idegesen, majdhogynem toporzékolva, torokhangon vágta rá: – Nem, nem beszélek arabul.

Arcomon elképedés és csalódottság folyt szét, mint akinek éppen most dől össze jól felépített világa, mint akit e pillanatban olyan lelki trauma ért, amit csak hosszan tartó pszichológiai kezeléssel lehet meggyógyítani.

Már majdnem nyílt a liftajtó, amikor a férfiből elkezdett ömleni a szó: – De folyékonyan beszélek spanyolul, franciául, németül, hollandul, olaszul, angolul!

Friss levegő áradt szét a liftben. Lemondóan ingattam fejem, s mint egy professzor, aki a vizsgáról szomorúan bocsátja el felkészületlen diákját, így szóltam angolul: – Ez kevés. Nagyon kevés. – és mint egy rossz tapasztalatot, ott hagytam az öltönyös fazont a liftben.

Az eset néhány éve történt, azóta gondolkodtam rajta néhányszor, hogy vajon miért tettem? Játékból? Irigységből? Azért, hogy figyelmet kapjak? Az ok nyilván nem benne keresendő, hanem magamban. Amíg rátalálok,  addig is az a legvalószínűbb eshetőség, hogy belém bújt a kisördög.

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

One Comment
  1. Kissné Liptay Irén permalink

    Olvastam és mosolyogtam.Igen, a kisördög gyakran bújik az emberbe, különösen, ha nyitott szemmel jár és jó megfigyelő. Kerested és megtaláltad a gyenge pontját ennek az embernek,mindezt rövid idő alatt.Lehet, hogy az általad felsorolt okok mind közre játszottak, de a végeredmény egyértelmű, az ugyanis, hogy te nyertél, mert ügyesebb és gyorsabb voltál nála.Ez esetben nem sokat ért a külseje, amit ő gondolom érzékelt is és tapasztalhatta, hogy az igazi értékeket belül hordozzuk mindnyájan és akkor vesszük elő, amikor akarjuk,amikor szükségünk van rá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: