Tovább a tartalomra

Hidzsáb

április 29, 2013

Hír: Egy európai asszony, aki egy mélyen vallásos arab országba ment férjhez, két év után elvált férjétől. A válás legfőbb okaként azt nevezte meg, hogy arab férje arra akarta rávenni, hogy közterületen hordjon az arca előtt kendőt (hidzsábot).

egypt-2007 (51)Nos, nézzük, mi lenne fordított esetben. Szóval… tegyük fel, hogy egy európai, mondjuk, egy magyar férfi egy arab hölgyet vesz el feleségül. (Jártam Jemenben. Sofőrünk akkor  házasodott, tőle tudom a következőket.)

Míg az ifjú pár nem házasodott össze, a férfi nem láthatja a jövendőbelije arcát. A saját családjából elküldheti az anyját vagy a (nő)testvérét vizitre, ők „megtekinthetik” az ifjú arát fedetlen arccal, ám fénykép nem készíthető, a férfi csak nőrokonai leírásból ismerheti meg a feleségét. Amibe szerelmes lehet, vagyis amit láthat és érezhet az esküvő előtt, az a hölgy szeme, a kéz- és a lábfeje, az alakja, a hangja, no és az illata.

Mindennek ellenére megköttetik a házasság. Az esküvő előtt azonban a feleség megígérteti magyar férjével, hogy amennyiben követi őt Európába, a férfi nem fogja levetetni vele a hidzsábot. Nagy a szerelem, a férj beleegyezik.

Elkezdődik az európai élet. Sikerül megszerezni a letelepedési engedélyt, ami máris nehézségekbe ütközik, mert feleségünknek számtalanszor fel kell fednie az arcát, sőt, még fényképet is kell készíteni róla, de ne a hivatali packázásokkal foglalkozzunk, hanem ami ezután jön. A hétköznapok, na meg a hétvégék. Feleségünkkel szeretnénk elmenni moziba, színházba, bevásárlóközpontba. Ott ül vagy sétál mellettünk, eltakart arccal. Családi összejöveteleken (ha az nem a szűk családé), a hidzsábot szintén hordani fogja. Ha táncolni akarunk menni, csak kendőben lehetséges. Ha házibulit tartunk, szintén. Ha nyáron a strandra vágyunk, a muzulmán hölgyek csak teljes ruházatban mehetnek be a vízbe. Párunk választhat: vagy egész nap otthon ül, vagy szembesül azzal, hogy amint kiteszi a lábát az utcára, az arcát elfedő kendő miatt elképesztően nagy figyelmet kap mindenkitől. Ha a férj esetleg függ a szüleitől vagy a barátaitól, vagy számára fontos mások véleménye, akkor egy hidzsábbal kapcsolatos beszélgetés a házaspár között hamar terítékre kerülne.

Te mit tennél a férj helyében?

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

One Comment
  1. Kissné Liptay Irén permalink

    Az életünk kompromisszumok sorozata, ezért esküvő előtt beszélgetnék a lehetőségekről.Ha a menyasszony hajthatatlan, a szerelemre hivatkoznék vagy ott maradnék a lány országában egy ideig, ez idő alatt bizonyára közös nevezőre jutnánk.Ha igazi a szerelem megszületik az egyezség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: