Tovább a tartalomra

M-orál

július 14, 2012

Kétségbeesve álltam a férfimosdó ajtajában. Előttem esdeklő tekintetű hölgy térdelt. Egy olyan cégnek tartottunk képzést kollégámmal, ahol az alkalmazottak 90%-a nő. A tréningen negyvenen voltak résztvevők, közülük csak kettő volt férfi. A hölgy erőteljes mozdulatokkal húzott volna be az egyik wc-be, én… igazán nem tudtam mitévő legyek. Bemenjek? Ne menjek? Nagyon zavarban voltam. „– Gyere, gyere, kérlek” – lihegte, és ujjaival már a sliccem körül matatott. Féltem, hogy meglátnak… szokatlan volt, hogy így udvarol egy nő… már kigombolta sliccemet és az alsógatyámat húzkodta.

Ekkor rápillantottam az órámra. A szünetből még egy perc volt hátra. A résztvevők a teremben gyülekeztek, hallottam zsibongásukat. „– Mennünk kell! Kezdődik a tréning!” – motyogtam, és kirántottam magam a fogásából. Gyorsan megigazítottam magamon öltözékemet, és vörös fejjel a terem felé indultam. A nő dühösen kiáltotta utánam: „- Buzi!”

Még öt perc, ha lett volna…

Ám nem volt öt perc, a hölgy pedig a tréning során passzivitásával tüntetett a mosdóban történtek miatt. Kezdő tréner voltam akkor, de nem tudom, most, több mint tizenöt év elteltével helyesen döntenék-e.

Amikor erről a fejezetről beszélgettem egy kollégámmal, ő a 30-as évek legendás amerikai oktatóját, Dale Carnegie-t idézte, aki azt írta valahol, hogy a trénernek tilos a tanítványaival szexuális viszonyt kezdeményezni.

–         Biztos nem próbálta… – mondtam elgondolkodva.

–         Honnan veszed? – kérdezte a kollégám.

–         Mert akkor nem ezt írta volna.

–         Vagy próbálta, csak ráfaragott.

Nevettünk.

Leírva viccesnek tűnik.

Ideális esetben a tréning résztvevői elszakadtak a munkahelyükről, és az otthonuktól is: távol vannak férjtől, feleségtől. A tréning vacsora utáni programját gyakran kötetlen beszélgetés váltja fel, és sokszor előkerülnek otthonról hozott, vagy a szállodában vásárolt alkoholos italok. A résztvevők gyakran egyedül alszanak.

Optimális esetben a résztvevők felnéznek a trénerre: ő bölcs, okos, nagyszerű tanácsai vannak, határozott, irányít, jól vezeti a tréninget és a résztvevőket. A tanítványok kedvükre felruházhatják egy sor isteni tulajdonsággal. És ha a tréner (és trénernő) megtetszik valakinek, akkor ott a szállodában nagyszerű lehetőség nyílik a hódításra. Egy bizalmas beszélgetés kis alkohollal vegyítve halk zeneszó mellett nagyszerű kiindulási pont, hogy aztán, hogy aztán…

A fejezet elején olvasható példában azzal, hogy nem hagytam magam… ott a férfimosdóban, megnehezítettem a dolgomat a tréningteremben.

Néhány évvel ezelőtt egy üzletkötői csoportnak vezettem képzést egy vidéki szállodában, vagyis egy ideális helyszínen. Már a program elején feltűnt egy dekoratív hölgy. Az ebéd után odajött hozzám, és így szólt: „Tetszel”. ”Köszönöm” – válaszoltam. Mint kiderült, családos, jó anyagi körülmények között él a férjével, így aztán nem is töri magát a munkában, nem nagyon motivált. Vacsora után ismét odajött hozzám, és a fülembe súgta: „Ma este kicsavarlak, mint a citromot.”  Tényleg így tett. Egész éjjel csak csavart és csavart.

A program után néhány nappal a főnöke hívott: – Mit csináltál ezzel a csajjal?  – kicsit megijedtem: talán feljelentett szexuális zaklatásért? – Amióta hazajött, dolgozik, mint a gép, elképesztő eredményei vannak, köszönöm!  Máskor is hozzád küldöm képzésre! – azzal bontotta a vonalat.

Lám, ha a tréner odateszi magát, micsoda csodák történnek!

Ám aztán a hölgy elkezdett telefonálgatni. Először naponta egyszer, aztán kétszer, aztán egyre többször hívott, vagy sms-eket küldött. Ha kikapcsoltam a telefonomat, teleénekelte szerelmes dalokkal az üzenetrögzítőm. Hiába kértem, hogy ne hívjon. Fél évig zaklatott.

Nagyon megbántam azt az éjszakát.

Ha a tréner valakivel intim kapcsolatba kerül egy képzés során, az rövid és/vagy hosszú távon mindenképpen valamilyen következménnyel jár: Vagy a tréningen, vagy a céggel való együttműködéssel kapcsolatban, vagy pedig a magánéletedben. Ám hogy ez a hatás pozitív vagy negatív lesz-e, azt nem lehet tudni! Ezzel a tudattal induljunk neki minden kalandnak ígérkező beszélgetésbe, s amikor a helyzet kezd komolyra fordulni, akkor jusson az eszünkbe: a következő lépésnek már következménye lesz, és fogalmunk sincs, hogy mi.

Fedák Sáriról, a múlt század legendás színésznőjéről terjed a legenda, hogy országjáró körútján, mikor a vidéki városokban Melindát játszotta a Bánk bánban, az előadást megelőző este, azért, hogy a Bánkot játszó színésszel megtalálják az összhangot, Fedák Sári szobájában, intim körülmények között gyakorolták a szöveget. Egy nap egy vidéki városba érve, a vacsora után a művésznő visszavonult a szobájába, a Bánkot játszó színésszel „gyakorolni.” Miután megszabadultak ruháiktól, és Fedák Sári megpillantotta a színész pucér altestét, a pletykák szerint így kiáltott fel: – Ön ilyen aprócska kukaccal nem játszhatja el a magyar drámairodalom legnagyobb szerepét! – azzal felöltözött, és még az esti vonattal elhagyta a várost.

Ha úgy döntünk, hogy belemegyünk egy kalandba egy képzésen, kedves tréner vagy trénernő, akkor kötelező az ágyban is megfelelni az elvárásoknak – a tréning érdekében! Mert az ott történteket a résztvevő nem fogja különválasztani a tréningtől. Ha pozitív dolgok történnek az ágyban, az erősítheti hitelességedet, és fordítva.

Egy alkalommal egy nyolcfős csapatnak tartottam képzést. Két hölgytől is kaptam a „jelzéseket”. A tréningen részt vett a csoport vezetője is, egy éles szemű, középkorú asszony. Odajött hozzám a szünetben: – Ha bármelyikkel le mersz feküdni, többet nem tartasz a cégnél tréninget! – ezzel otthagyott.

Mivel a cég a legnagyobb megrendelőnk volt, komolyan vettem figyelmeztetését.

Néhány éve egy kolléganőm a bárpultnál szóba elegyedett az egyik résztvevővel, aki majdnem két méter magas, széles vállú, ráadásul értelmes fickó volt. Vacsora után kezdtek el beszélgetni, a bár zárásakor még mindig ugyanott álltak. Nézték egymást (mást nem is láttak), csak úgy sistergett körülöttük a levegő.

Másnap a trénernő, aki egyébként is felkészült, kiváló tréner, valami olyat produkált, hogy csak lestem. Meg irigykedtem. Nem tudom szavakkal azt a profizmuson túli valamit leírni, amit hangulatban, érzésekben, a résztvevőknek akkor adott. Csoda volt.

Szerelmesek lettek. Két évig tartott a kapcsolatuk. Ma jóbarátok.

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: