Tovább a tartalomra

Alkoss, hass, gyarapíts

június 23, 2012

Mikor dolgozik meg a tréner a pénzéért? Akkor, ha munkájának eredménye mérhető. Pénzben. Ha nő a vállalat, vagy az egyéni résztvevő profitja, nagyobb az esély, hogy újabb tréninget rendelnek tőled.   Hogy milyen összetevői vannak egy profit-termelő képzésnek, erről olvashattok az alábbiakban. 

Budapesten mindenki fázott és emellett zuhogott az eső, lenn, a délvidéken igazi tavasz volt.  Egy szegedi, belvárosi irodában ültem, egy általam régen ismert és tisztelt igazgatóval. A falakat statisztikák borították, minden munkatársra és csoportra lebontva a napi, heti és havi teljesítmény, a legapróbb részletekig. A halkléptű, középkorú asszisztens finom kávét hozott, mi pedig belekezdtünk az üzleti beszélgetésbe. Már tartottam a vezető csapatának, 30 munkatársnak két képzést fél évvel korábban, most arról volt szó, hogy folytatjuk-e a tréningsorozatot.

– Folytatjuk a programot! – vágott a beszélgetés közepébe a vezető. Ízes tájszólással beszélő, negyvenéves forma ember volt, kis bajusszal, az utolsó divat szerinti öltönyben. – És tudod, miért? – kérdezte. Felállt, és az éves teljesítmény-statisztikához lépett – elővette tollát, és bekarikázott két pontot. – Itt meg itt voltunk a tréningeden, és nézd, ez a csapat teljesítménye.  – két kiugró csúcsra mutatott, a tréningeket követő héten. – Amíg ilyen eredményeket mutatnak a tréning utáni statisztikák, tőletek rendeljük a képzéseket. De csak ha te tartod.

Még két évig dolgoztunk együtt.

Egy alkalommal az Intercontinentalban vártam egy ügyfelemre, s mivel előbb érkeztem, belelapoztam az egyik előttem heverő kiadványba. A kulináris élményeket kínáló folyóirat közepén egy nagy csoportképet találtam, ahol az elmúlt évek szakács-világbajnokait láthattam. Figyelmesen megnéztem a pirospozsgás arcokat, a kissé elhízott, mosolygós szakembereket, a világ legjobb séfjeit. Sugárzott belőlük, hogy szeretik a munkájukat, hogy  számukra az élet egy nagy evés, ahol minden íznek jelentősége van. És, értettem meg, ez a hozzáállás, fűszerezve jókedvvel, a munkájuk iránti elkötelezettséggel, szeretettel, profizmussal és alázattal, mind belekerül abba az ételbe, amit elénk raknak. Ezt mind megesszük. És az általuk elkészített fogás ettől lesz isteni.

A konyhafőnökök és trénerek munkája hasonló.

Amikor tréninget alkotunk, a kreativitás varázslókonyhájában dolgozunk. Ilyenkor nem szabad kontrollálni a szellemet, minden ötlet, elképzelés jó, gondolataink repkednek össze-vissza, és elképesztő tervek kovácsolódnak az agyunkban, hogy aztán a tréning közeledtével letisztuljanak. Olyan ez, mint a nagy divatcégek bemutatói. A kifutón látott extravagáns ruhák nem jelennek meg az utcán, nem találkozunk velük nap mint nap. Ám konszolidáltabb kivitelben már láthatjuk őket a kirakatokban és az utca emberén.

Ahhoz, hogy alkotó fantáziánk a megfelelő irányba haladjon, sok mindent kell tudnunk a megrendelőről a tulajdonosi körtől a termékig, a cégfelépítéstől a karrierlehetőségekig.

Ezt követően jöhet az anyaggyűjtés. Az anyaggyűjtés a gyakorlatok, feladatok, tanítandó ismeretanyag összegyűjtését jelenti. Ide tartozik a tréner előadásainak anyaga, és a kiadványok (munkafüzetek, „handoutok”) tartalma is. Olyan tevékenység ez, mintha sok meglévő gyógyszerből raknánk össze egy újabbat, ahol betegről betegre az összetevők arányát állítjuk be másként.

A tréningre való felkészülés sokszor tovább tart, mint maga a tréning, főleg igaz ez akkor, ha olyan programot kér tőlünk a megrendelő, ami korábban nem szerepelt repertoárunkon. Vannak olyan tréningcégek, ahol ezt az anyagot külföldön, az anyacég erre szakosodott munkatársai állítják össze. Ilyenkor a trénernek „le kell adni” az anyagot, úgy, ahogyan az az oktatói kézikönyvben megírták.

Ha tudunk mindent a cégről és a tanítványainkról, összeállt a tematika és a tréninganyag, ha kitűztük a tréning célját, és ezt összekevertük saját tapasztalataitokkal, nos, ezt etetjük meg a résztvevőkkel. Ha az alkotómunka megfelelő volt, akkor nagy rá az esély, hogy hatni tudunk, vagyis a tréning eléri a célját, és a résztvevők fejlődnek…

…és ha fejlődnek, akkor a tréningről hazatérő, jobban működő munkatársak tevékenysége révén a cég gyarapodik, vagyis növekszik profitja. És ha ez bekövetkezik, akkor dolgoztál meg a pénzedért.

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: