Tovább a tartalomra

Ha olyan okos vagy – miért nem vagy gazdag?

augusztus 17, 2012

Gazdagnak érzed magad vagy szegénynek? Mi a számodra a gazdagság? És tudod milyen gazdagnak lenni? El tudod képzelni? Vagy gazdag vagy? És ha szegény vagy, az milyen? Mi a számodra a szegénység?

Az elkövetkezőkben a gazdagság egy részéről, a pénzről beszélünk, pontosabban vele kapcsolatban végzünk el egy gyakorlatot.

Szeretnéd látni, hogyan jut hozzád a pénz? És azt, hogy miként távozik tőled?  Szeretnél szembesülni azzal, hogy milyen érzéseid vannak a „pénzezéssel” kapcsolatban?

  Cash flow

A gyakorlatot kétféleképpen lehet elvégezni. Az első, amikor egyszerűen végigolvasod a leírást, és megfigyeled az érzéseidet. Ez már ad némi információt a pénzhez fűződő viszonyodról. Izgalmasabb helyzeteket teremt, amikor csapatban történik a végrehajtás, ugyanis itt emberi viszonyok is színesítik a tapasztalatokat. A legkisebb létszám 4 fő volt, de játszottam már nyolcvan emberrel is. Játszhatják munkatársak, idegenek, ismerősök, rokonok.

A gyakorlat leírása:

Műfaj: csoportos feladatmegoldás

Körülmények: 4-80 tagú csoport

Megfelelő hely ahhoz, hogy a résztvevők körben, álló helyzetben, egy székkel maguk előtt, a szék ülőkéjével a kör felé kényelmesen elférjenek.

Eszközök: székek, pénz, óra

Lebonyolítás:

–          A játék ismertetése előtt a tréner hívja fel a figyelmet, hogy a résztvevők a játék kihirdetése pillanatától figyeljék saját reakcióikat, érzéseiket.

–          A tréner felszólítja a részvevőket, hogy helyezzenek el a széken akkora pénzösszeget, ami számukra fontos. (A trénernek nem szabad megmagyarázni, hogy mekkora az az összeg, amekkora más számára fontos, mert az már befolyásolja a részvevőket.)

–          Mikor mindenki letette maga elé a pénzt a székre, fel kell hívni a figyelmet, hogy a gyakorlat végére ezt az összeget elveszthetik, megsokszorozhatják vagy ugyanannyi lesz, mint a kezdéskor. Ha valaki a végén nyereséggel zár, a pénztöbbletet eredeti tulajdonosának visszaadni nem szabad.

–          A tréner a kör közepére áll, a kezében egy órával és kihirdeti az első feladatot.

„Az elkövetkező öt percben annyi pénzt vehetünk el a többiektől, amennyit akarunk. A feladatot szóbeli kommunikáció-, és mások akadályozása nélkül kell végrehajtani.”

Ha valaki jelentkezik, a tréner rámutat, a résztvevő bejön a körbe, és annyi pénzt vesz el székekről, amennyit akar. Ezt követően az elvett pénzt a saját székére kell letennie, majd ki kell mennie a körből. Egyszerre egy ember lehet a körben, a trénernek sorban mindenkire rá kell mutatni, aki jelentkezik. A játékidő tisztán öt perc, amit a tréner mér az órájával. Ha nem jelentkezik senki, az öt perc elteltét akkor is meg kell várni.

Ha letelt az idő, a tréner leállítja a játékot, és elmondja a második feladatot:

„ Az elkövetkező őt percben adni lehet”.  A jelentkező bejön a körbe, felveszi a székről a saját pénzét, és az annak/azoknak a székére teszi, akiére akarja, majd szó nélkül visszaáll a helyére a szék mögé. Feladat-végrehajtás, mint az előbb.

Ha letelt az öt perc, a tréner leállítja a játékot, és elmondja a harmadik feladatot:

„Az elkövetkező öt percben kérni lehet.”

E játékrészben lehet először megszólalni. A jelentkező odamegy valaki elé, és pénzt kér tőle. „Kérek X forintot” Akitől kérnek, két szót válaszolhat: „igen” vagy nem”. Alkudozni, kunyerálni nem szabad.

Ha letelt az öt perc, a tréner elmondja a negyedik feladatot:

„Az elkövetkező öt percben bármit lehet: kérni, adni, a szóbeli kommunikáció megengedett, bármit lehet tenni vagy mondani, egy valamit nem szabad: engedély nélkül másoktól pénzt elvenni.”

Ha letelt az utolsó öt perc, a résztvevőket ültessük össze színházterem-szerű elrendezésben, és beszéljük meg a tapasztalatokat, érzéseket, benyomásokat és felismeréseket.

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: