Tovább a tartalomra

Exkluzivitási szerződés és sikerdíj

július 25, 2012

Felelősséget vállalsz  tréneri munkádért? Pénzügyi felelősséget is? Vállalod-e annak a következményeit, hogy amennyiben egy tréning nem éri el a kívánt hatást, akkor visszafizeted a tréneri díjat? Ilyet még nem tettél? Pedig ez lenne korrekt, ugye? A sikerdíjas oktatást a legbátrabb trénerek vállalják csak fel. Azok, akik bíznak a tudásukban, önmagukban – és persze tanítványaikban is.

Évekkel ezelőtt egy nagy pénzintézetnél dolgoztam, ahol brókereket kellett fejlesztenem. Az elvárást a menedzsment egyszerűen és egyértelműen fogalmazta meg: növekedjen az ügyfélkör és “trédeljenek” (vagyis üzleteljenek, mert ebből származik a brókernek és a cégnek bevétele) minél többet a meglévők. A megrendelő csak azt kötötte ki, hogy más, hasonló cégnél ne dolgozzak, aláírattak velem egy titoktartási nyilatkozatot, aztán hajrá, azt csináltam, amit akartam. Fél év múlva ránéztek az ügyfélkör létszámára és a bevételekre. Mindkettő növekedett. A munkámat befejeztem, elköszöntem a cégtől. Nem tudom a lábamat lógatni és az Indexet olvasni egész nap, csak azért, mert jól megfizetnek. Kifizettek, mentem tovább.

Vannak belső trénerek és vannak külső trénerek.

A belső trénerek a cég alkalmazottai. Feladatuk a munkatársak folyamatos képzése. A belső trénerek egy új termék vagy valamilyen fontos vállalati változás bevezetésének kulcsfigurái.

A külsős tréner – vállalkozó, sokszor saját cége van. Feladata speciális ismeretek vagy képességek átadása a vállalat munkatársainak.

Előfordul, hogy a cég nem tart fenn belső oktatókat, hanem projektre szerződtet külső trénereket. Ha a projektnek vége, a trénert is szélnek eresztik.

Az exkluzivitási szerződés azt jelenti, hogy a külsős tréner egy bizonyos ideig egy adott cégnél dolgozik, vagy azt, hogy egy adott cégnél is dolgozik, de más, hasonló területen működő konkurens vállalatnál nem.

Az exkluzivitási szerződésnek egy óriási előnye van a „sima” tréninggel szemben: míg a képzések többségében a tréner befejezi a munkát a tréning végén, addig egy leszerződött tréner ott marad. Szembesül azzal, hogy amit tanított, az működik-e vagy sem. Csak bátraknak való.

Az exkluzivitási szerződés specialista trénert igényel, olyan tudással rendelkező szakembert, aki rövid, ill. középtávon folyamatosan tud hatást gyakorolni. Cégvezetők és HR-vezetők figyelmébe is ajánlom: bizonyos területekre érdemes trénert szerződtetni, meghatározott idejű szerződéssel. Egy jól kiválasztott tréner egy adott területen, ismeretanyagával, különleges látásmódjával és profi tréningjeivel óriási profitot tud generálni.

Mikor másodszor dolgoztam a fent említett pénzintézetnél, más feladatom volt. Havi néhány forintért elvállaltam a munkát. Ám kikötöttem, hogy az új bevételek bizonyos százaléka az enyém. Ezt hívják sikerdíjas tréneri tevékenységnek. Ez a szakma csúcsa. Kevesen vállalják, és nem is mindig jön be. Nekem néhányszor nagyon bejött, egyszer pedig nagyon nem. Persze, abból tanultam a legtöbbet. A tulajdonos joggal gondolhatja: „Idejön egy tréner, ígér valamit, és vagy bejön, vagy nem, de viszi a pénzt. A többletbevételből szívesen adok neki”. Rendben. Adjon, de sokkal többet, mintha sima képzés tartanék. Nagyobb kockázat, nagyobb nyerési esély.

Ha sikerdíjas szerződést kötünk, ahhoz nagyon jól kell ismernünk a céget. Pénzügyeit, vezetőit, múltját, jelenét, jövőjét. A munkatársakat és a piaci trendeket. És ha mindezt megtudtuk, érdemes a megérzéseinkre hallgatni. Ám a megérzésen túl, a szerződésnek hihetetlenül precíznek kell lennie, és mindkét félnek ugyanazt kell értenie, ami oda írva van, nehogy az elszámolásnál botrány legyen. Ezért jó, ha ismered a cégvezetőt.

Régebben kötöttem egy ilyen szerződést, három évre. Egy fallabda-teremben, egy izzasztó meccs után ültünk le megbeszélni a részleteket egy nagy cég karizmatikus csúcsvezetőjével. A szerződést egy papírszalvétára írtuk.

Minden szava teljesült.

 

Hírdetés

From → Blog, Egyéb

Vélemény?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: